O Sushi
O Sushi
Facebook
Znajdź nas na Facebook
Youtube
Jesteśmy na Youtube
Instagram
Jesteśmy na Instagramie
 

O sushi


Co należy wiedzieć o Sushi

Sushi to tradycyjna japońska potrawa o ponad tysiącletniej historii i tradycji.Jest najbardziej rozpoznawalnym znakiem japońskiej kuchni w innych krajach. Sushi składa się z ugotowanego, podawanego na zimno ryżu, doprawionego octem, formowanego w niewielki kawałek i przybieranego kawałkiem surowej, gotowanej lub grilowanej ryby. Może też być uformowany w rolkę z rybą, jajkiem i kawałkiem warzywa owiniętego wodorostem lub włożonego do kieszonki z tofu-Inari. Sushi jest potrawą niskokaloryczną, smaczną i zdrową. W ostatnich latach również w Polsce zyskuje sobie coraz większą rzeszę miłośników i smakoszy .

Rodzaje sushi

Istnieje wiele składników używanych do przygotowywania sushi, podobnie jak wiele jest sposobów komponowania tych składników.
 

makiMAKI - Najbardziej popularnym rodzajem rolki sushi jest maki. Zazwyczaj, jest to cylindryczny kawałek, uformowany przy pomocy tkanej maty bambusowej, makisu. Maki sushi jest najbardziej znanym na Zachodzie rodzajem sushi. Generalnie, Maki sushi jest zawinięte w nori, kawałek suszonego wodorostu, który otacza cały ryż i wypełnienie. Istnieją także inne rodzaje rolek sushi należących do rodziny maki.

futomakiFUTOMAKI (DUŻE ROLKI) - Duży, cylindryczny w kształcie kawałek, otoczony nori. Typowa rolka futomaki ma ok. dwa lub trzy centymetry grubości i cztery – pięć centymetrów szerokości. Często, ma dwa lub trzy rodzaje wypełnienia, dobieranego pod względem uzupełniających się smaków i kolorów.

hosomakiHOSOMAKI (MAŁE ROLKI) - Mały, cylindryczny w kształcie kawałek, otoczony nori. Typowa rolka hosomaki ma ok. dwa centymetry grubości i dwa centymetry szerokości. Zazwyczaj przygotowuje się ją z jednym rodzajem wypełnienia, dlatego że ta mała rolka nie jest w stanie zmieścić więcej.

nigiriNIGIRI (ryż formowany w dłoni w owalny kształt) - Małe kawałki, podobne do sprasowanego sushi lub rolek sushi, ale robione bez użycia makisu, czy oshibako. Uformowanie dobrego nigirisushi jest zaskakująco trudne. W najprostszej formie, jest to mały bloczek ryżu sushi z odrobinką sosu wasabi i cienkim plasterkiem danego składnika na górze. Całość może być też przewiązana cienkim paskiem nori.

gunkanGUNKAN SUSHI (Sushi w kształcie łódki) - Bryłka ryżu jest ręcznie zawijana w pasek nori ,ogórka lub ryby ale zamiast wypełnienia w środku, ma inny składnik umieszczany na górze, taki jak ikra rybia lub tatar z ryby.

inariINARI SUSHI (NADZIEWANE SUSHI) - Mała kieszonka lub torebka wypełniona ryżem sushi i innymi składnikami. Kieszonka jest formowana z tofu smażonego w głębokim oleju (abura age), cienkiego omleta (fukusasushi) lub liści sałaty (kanopy).

CHIRASZI SUSHI - "sushi porozsypywane", to miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki dodatków.

^