O Sushi
O Sushi
Facebook
Znajdź nas na Facebook
Youtube
Jesteśmy na Youtube
Instagram
Jesteśmy na Instagramie
 

Pierwszy raz


8Na początek możesz zamówić zupę miso. Jeśli nigdy wcześniej jej nie jadłeś, z pewnością dojdziesz do wniosku, że jej smak jest jedyny w swoim rodzaju. Niektórzy, jednak, twierdzą, że smak zupy miso jest podobny do słonawego smaku zielonego groszku ze słoiczka domowej roboty. Zupa miso ma specyficzny smak dla podniebienia, ma delikatnie rybny posmak. Warto jej spróbować . Należy ją zamieszać pałeczkami i pić prosto z miseczki. W wielu restauracjach podaje się ją z łyżką, ponieważ w większości krajów zachodnich jedzenie zupy prosto z miski jest oznaką złych manier.

Miłośnicy sushi zazwyczaj zaczynają od „maki”, czyli plasterka surowej ryby i ryżu zawiniętego w wodorost. Najlepiej zacząć od jednej rolki, dzieląc się z przyjacielem, którą podaje się pokrojoną na około sześć kawałków. Na początek warto zacząć od makow z dodatkiem grillowanej ryby. Dobra na początek byłaby także rolka z ogórkiem, która jednak nie zawiera ryby. Jeśli chcesz spróbować czegoś odważniejszego, powinieneś zamówić rolkę z tuńczykiem, w skład której wchodzi surowy tuńczyk, ryż sushi i wodorosty. Smak wodorostów i słodko-winny smak ryżu powinien przyćmić smak tuńczyka. Po spróbowaniu maków, powinieneś przejść do nigiri, aby zakosztować prawdziwego sushi.

Nigiri to nic innego, jak surowa ryba położona na ryżu sushi. Jedząc nigiri, poczujesz prawdziwy smak ryby. Ponieważ to jest Twoje pierwsze doświadczenie z sushi, zapewne będziesz chciał najpierw spróbować ryby, którą znasz. Maguro to japońska nazwa tuńczyka ciętego w szczególny sposób i jest rybą najczęściej występującą w nigiri. Ma bardzo przyjemny smak i warto jej spróbować na początek. Ebi, krewetka, Unagi-węgorz rzeczny, także stanowią dobry wybór (zauważ, że krewetka będzie ugotowana, ale podana na zimno). Jeśli masz ochotę spróbować czegoś odważniejszego, spróbuj Ika, kałamarnicy, która ma kremową teksturę i słodki smak.
 

Wskazówki jedzenia Nigiri.

Należy włożyć cały kawałek do buzi. Nie należy próbować przegryźć go na pół. Nie da się przegryźć ryby przednimi zębami i skończy się na tym, że cały ryż się rozsypie. Jeśli naprawdę uważasz, że nie będziesz w stanie zmieścić całego kawałka do buzi, spróbuj przeżuwać go trochę w trakcie wkładania do buzi. Można też poprosić kelnera o mniejszy kawałek.

Prawdopodobnie, na początku tekstura ryby nie przypadnie ci do gustu. Wiele osób, jednak, bardzo szybko przyzwyczaja się do niej. Dobrze przyrządzone maguro ma strukturę bardzo twardej galaretki i z pewnością nie przypomina niczego, co wcześniej jadłeś. Czasami w nigiri pomiędzy rybą i ryżem znajduje się odrobina wasabi, więc nie zdziw się, jeśli będzie trochę pikantne.

 

^