O Sushi
O Sushi
Facebook
Znajdź nas na Facebook
Youtube
Jesteśmy na Youtube
Instagram
Jesteśmy na Instagramie
 

Składniki sushi


Głównym składnikiem we wszystkich rodzajach sushi jest ryż. Natomiast, wybór wypełnień i przybrań, przypraw i sposobów ich komponowania jest ogromny. Te same składniki mogą być zestawione na wiele różnych sposobów, dając przeróżne efekty końcowe. Poniżej, podajemy kilka najbardziej popularnych składników.

Owoce morza

Mięso ryb nie jest jedynym mięsem wykorzystywanym do przyrządzenia sushi. Powszechnie wykorzystywane są także owoce morza. Jedne z nich są gotowane, inne surowe, grilowane, niektóre są gotowane w osolonej wodzie, jeszcze inne – świeże. Należą do nich:

  • kałamarnica (ika)
  • ośmiornica (tako)
  • krewetka (ebi)
  • słodka krewetka (amaebi)
  • węgorz (unagi)
  • ikra łososia (ikura)
  • ikra kaplina (masago)
  • ikra ryby latającej (tobiko)
  • jeżowiec (uni)

Warzywa

  • Kampio-Marynowana rzodkiew japońska,
  • fermentowane nasiona soi, awokado, ogórek, tofu,
  • Umeboshi- marynowana śliwka

Sushi jest przygotowywane z białego, krótkoziarnistego, słodkiego ryżu wymieszanego z sosem z octu ryżowego, cukru, soli, konbu i sake. Przed podaniem, jest schładzany do temperatury ciała. Ryż wykorzystywany do przyrządzenia sushi (sushi‐meshi) jest wytwarzany z ryżu Japonica o konsystencji różniącej się od gatunków, które je się zazwyczaj poza Japonią. Jego główną cechą jest lepkość. Ryż, który jest zbyt kleisty ma konsystencję zbyt miękkiej papki; jeśli nie będzie wystarczająco kleisty, będzie zbyt suchy, aby uformować sushi.

Istnieją regionalne odmiany ryżu sushi i, oczywiście, każdy szef kuchni ma swoje metody jego przyrządzania. W większości, ryż podawany jest z sosem na bazie octu ryżowego: wersja tokijska tego sosu jest zazwyczaj bardziej słona; w Osace, sos zawiera więcej cukru. Generalną zasadą jest, iż ryż sushi musi być podawany zaraz po przyrządzeniu.

Nori

Warzywne zawijki wykorzystywane w maki i temaki nazywają się nori. Są to wodorosty jadalne, tradycyjnie uprawiane w jednej z japońskich zatok. Ten proces przypominał wyrabianie papieru. Przed wykorzystaniem w kuchni, nori jest prażone.

Obecnie, ten produkt jest uprawiany, produkowany, prażone, pakowany i sprzedawany w standardowych opakowaniach o wymiarach ok. 18 cm na 21 cm. Wysokiej jakości nori jest grube, gładkie, błyszczące i nie jest podziurawione.

Ryby

Zarówno ze względów sanitarnych, jak i estetycznych, ryby, które spożywa się na surowo, muszą być świeższe i wyższej jakości niż ryby przeznaczone do gotowania. Profesjonalny szef kuchni przygotowujący sushi potrafi rozpoznać dobrą rybę, która powinna mieć ładny zapach, żywy kolor . Tylko ryby oceaniczne są wykorzystywane na surowo w sushi; ryby słodkowodne są gotowane.

Sushi podawane jest zazwyczaj na drewnianej deseczce albo, rzadziej, na talerzu. Jeśli jesteś razem z przyjaciółmi, może być podane w jednym drewnianym naczyniu. Na stole dla każdej osoby znajduja się pałeczki ,talerzyk,miseczka do sosu sojowego oraz podstawka pod pałeczki .Do porcji sushi dodawane jest wasabi ,imbir marynowany,sos sojowy.

Wasabi to zielona pasta z chrzanu japońskiego. Jest bardzo ostra i stanowi jeden z głównych składników sushi. Jeśli lubisz ostre potrawy, koniecznie musisz spróbować wasabi. Umieść bardzo mały kawałeczek wasabi, nie większy niż kropelka herbaty, na końcu twojej pałeczki. Połóż wasabi na języku i rozsmaruj go na podniebieniu. Warto mieć pod ręką szklankę wody i chusteczkę do otarcia łez.

Warto wiedzieć, że nawet jeśli nie spróbujesz samego wasabi, twoje sushi i tak będzie go zawierać. Nie poczujesz jednak palącego smaku, ponieważ sushi zawiera tylko odrobinę wasabi. Podnieś kawałek sushi pałeczkami, umocz go lekko w sosie sojowymi i włóż cały do buzi. Jeśli nie umiesz jeść pałeczkami, użyj palców. Tak właśnie jada się sushi w Japonii.

^