Jedząc sushi po raz pierwszy, zapoznaj się z obowiązującą etykietą. Większość zachodnich barów sushi nie oczekuje zbyt wiele od klienta, ale jeśli dowiesz się czegoś o kulturze i oczekiwaniach związanych z jedzeniem sushi, uczyni to twoje doświadczenie przyjemniejszym.
Oto kilka podstawowych zasad :
- Nigdy nie podawaj niczego innej osobie używając do tego pałeczek. Ten akt oznacza przekazywanie skremowanych szczątków zmarłego krewnego w trakcie japońskiego pogrzebu. Jeśli musisz podzielić się jedzeniem, podaj to na swoim talerzu tak, aby inne osoby mogły coś z niego wziąć.
- Jeśli bierzesz jedzenie ze wspólnego talerza (jak w sytuacji opisanej powyżej), użyj do tego końcówek pałeczek, a nie tej części, którą wkładasz do buzi.
- Nie przegryzaj kawałka jedzenia na pół, aby odłożyć drugą część na talerz. Jeśli czegoś dotknąłeś, należy zjeść od razu cały kawałek.
- Używając pałeczek, przed jedzeniem należy je położyć przed sobą, równolegle do kantu baru sushi, kładąc cieńsze końcówki pałeczek na hashi oki; nie należy kłaść ich bezpośrednio na stole.
- Po zakończonym posiłku, nigdy nie zostawiaj ryżu. Pozostawienie jakiegokolwiek jedzenia uważa się za niegrzeczne, a ryżu w szczególności.
- Nigdy nie pal w barze sushi, zakłóca to rozkoszowanie się delikatnymi zapachami ryb innym gościom. W wielu barach sushi dostępne są popielniczki (zazwyczaj w Europie i Ameryce), ale korzystanie z nich stanowi akt lekceważenia wobec wysiłków szefa kuchni.
- Nie oczekuj od szefa kuchni, że bezpośrednio przyjmie pieniądze. Regulowaniem rachunków z klientami zajmuje się inny pracownik. Osoby, które przygotowują jedzenie nigdy nie dotykają pieniędzy.
- Nie proś o nóż. Oznaczałoby to, że jedzenie jest tak twarde, że bez noża nie można go zjeść.
- Większość zachodnich klientów je sushi mocząc w sosie sojowym ryż, tak, aby nim namókł. Dziwią się później, że sushi rozpada się w drodze od miseczki z sosem sojowym do buzi, pozostawiając ziarenka ryżu, brązowego od sosu sojowego, na barze i ubraniu. Japończycy zazwyczaj nie mają tego problemu, ponieważ wiedzą, że sos sojowy nie ma na celu nadania smaku ryżowi, ale rybie. Sushi należy zanurzać w sosie sojowym w taki sposób, aby część z ryżem była u góry i następnie przenieść kawałek do buzi.